Steve Madden – en kärlekshistoria om skor

by laika

När det gäller skor, från sneakers till klackar, är Steve Madden ett säkert kort på den globala modemarknaden. För den som vill vara rätt med kvalitet, sex appeal och urban klass finns skor i alla utföranden hos Steve Madden, både i butik och på nätet. Du kan även hitta matchande väska och andra accessoarer signerade Steve Madden. 

Snabbfakta om Steve Madden

FöretagSteve Madden Ltd
GrundareSteve Madden
Lanserades1990
ProdukterSneakers, sandaler, boots, klackar, stövlar, väskor, kängor med mera

Personen bakom märket

Amerikanen Steve Madden, född 1958 i Queens, New York, är mannen som idag driver ett globalt imperium. Hans historia är urtypen för en klassisk framgångssaga med både uppgång och fall innan den stora succén.

Med endast 1 100 dollar som startkapital lanserade han det företag som nu är värt miljarder och vars produkter säljs över nästan hela världen. 

Hur det började

Steve Madden arbetade med skor redan under tiden på high school. Han jobbade då i en skobutik och utvecklade tidigt en passion för mode samt en känsla för vad kunderna ville ha. Han gillade att ha örat mot marken och hade en pricksäker talang för att förutspå olika trender.

Med åren lärde han sig allt om design och tillverkning men han fortsatte hela tiden att arbeta på säljsidan, nära kunderna, vilket var ett framgångsrecept.

Både sött och salt i privatlivet

Steve Maddens privatliv har präglats av en livslång kamp mot alkohol- och drogmissbruk men även av familjeliv. Han gifte sig med Wendy Ballew 2005 och de fick tre barn tillsammans innan skilsmässan 2015.

Från bakluckan, via fängelset, till ett miljardimperium

Efter många år i branschen kom äntligen dagen då Steve Maddens eget bolag lanserades. Vid 31 år ålder började han sälja sina egna skor, från bakluckan på sin bil, och först ut var modellen Marilyn, en damsko i mocka med träklack och öppen häl. Några år senare öppnades den första butiken och idag finns återförsäljare i nära 70 länder.

Innan den stora succén kom ett stort bakslag för Steve Madden och han var nära att förlora allt. Han dömdes till fängelse för börsmanipulation och bedrägeri och fick avtjäna ett 31 månader långt straff. I härvan var även Jordan Belford, senare känd som The wolf of Wall Street, inblandad. 

Musik i mitt DNA

Förutom boots, sandaler och sneakers är musik en annan stor passion för Steve Madden. Förmågan att förutspå nya trender inom footwear gäller även för musik och nya talanger. Detta ledde till grundandet av plattformen Steve Madden Music. Det är en integrerad webbplats för marknadsföring där artister kan nå framgång via olika medier, konsumentkanaler och uppträdanden.

2016 togs nästa steg i musikvärlden och Maddens startade skivbolaget 5Towns Records.

Musiker som Steve Madden har arbetat med:

 • Katy Perry
 • Lady Gaga
 • Cardi B
 • Tove Lo
 • Jason Derulo
 • Elle Goulding
 • Iggy Azalea
 • The Kills
 • Santigold
 • Halsey
 • Tori Kelly

Steve Madden – skor för alla tillfällen och plånböcker

Steve Maddens design genomsyras av djärvhet, tyngd och citypuls oavsett om det gäller läderstövlar eller högklackade sandaler. Skorna går att köpa hos en mängd återförsäljare men även på den egna hemsidan. Där finns också information om företagets hållbarhetsstrategi och förslag på hur skor och accessoarer kan matchas. Det finns till och med en serie som döpts till “match”, med sneakers dam.

Mod att skaka liv i utdött mode

En av Steve Maddens första succéer var när han återskapade 70-talets platåmode med en ny sko i 70-talets anda. Fortfarande syns många av märkets skomodeller med stora sulor och klackar som inte skäms för sig.

Klimatsmart till ett lägre pris

På Steve Maddens webbsida finns även Re-booted, en marknadsplats för försäljning av begagnade Steve Madden skor. Tack vare den kan även de som inte har den fetaste lönen komma över ett par chunky boots eller festliga klackar.

You may also like