Därför länkas Prins Andrew till Jeffrey Epstein

by laika

Vid ett bord med tre BBC-journalister i Buckingham Palace i England bestämde drottning Elizabeths andre son, Prins Andrew, hertig av York, att han skulle göra en intervju som skulle förändra hans liv.

Tre månader tidigare, i augusti 2019, hade miljardären och sexförbrytaren Jeffrey Epstein hittats död i sin fängelsecell i New York medan han väntade på rättegång för anklagelser om sexhandel.

Snabbfakta om Prins Andrew

TitelHertig av York
Föräldrar Elizabeth II and Philip
SyskonCharles, Edward och Anne
BarnBeatrice och Eugenie

I nästan ett decennium hade prins Andrew förföljts av frågor om sin och Epsteins 20-åriga vänskap – och nu stod han själv anklagad. Virginia Roberts, numera Giuffre, hävdade att Epstein hade tvingat henne att ha sex med Andrew när hon var 17 år, något som hertigen av York alltid har förnekat.

I Sverige täcktes intervjun av såväl TV-kanaler samt olika tidningar, däribland Aftonbladet och Expressen.

Vem är Prins Andrew?

Prins Andrew är son till den nyligen avlidna drottningen Elizabeth II och hennes make prins Philip. Han har tre syskon:

  • Charles III
  • Edward
  • Anne.

Vad anklagades Prins Andrew för?

I domstolsdokument sa Virginia Giuffre att hon var offer för sexhandel och övergrepp av Jeffrey Epstein från 16 års ålder. En del av övergreppen hävdade hon bestod i att hon lånades ut till andra mäktiga män – däribland prins Andrew. Giuffre säger att hertigen förgrep sig på henne sexuellt vid tre tillfällen när hon var under 18 år.

Den första gången var 2001 i London. I en intervju med BBC 2019 sade Giuffre att hon presenterades för prins Andrew av Epstein och hans dåvarande flickvän, socialisten Ghislaine Maxwell, som tog med dem till en nattklubb. Giuffre berättade att hon som 17-åring fick höra av Maxwell att hon måste ”göra för Andrew vad jag gör för Jeffrey”.

I sin stämningsansökan hävdade Giuffre att hon lidit av betydande känslomässigt och psykologiskt lidande till följd av de tre sexövergreppen. Senare på kvällen sa hon att hon hade sex med hertigen på övervåningen i Maxwells hus i Belgravia.

Angående det andra tillfället påstås det på wiki att prins Andrew utnyttjat Giuffre i Epsteins herrgård i New York. Och Giuffre sa att hertigen utnyttjat henne en tredje gång på Epsteins privata ö, Little St James, på Amerikanska Jungfruöarna. Giuffre sa, enligt domstolsdokumenten, att hon tvingades till sex genom uttryckliga eller underförstådda hot och för att hon fruktade Epsteins, Maxwells och prins Andrews mäktiga kontakter, rikedomar och auktoritet.

Hon säger att hertigen kände till hennes ålder och att hon var ett offer för sexhandel.

Hur reagerade Prins Andrew?

Prins Andrew har konsekvent förnekat alla anklagelser mot honom.

BBC sände hela intervjun med prince Andrew 2019. Han sa att han inte hade något minne av att någonsin ha träffat Virginia Giuffre och att deras, enligt hennes berättelse, möte i London, nattklubbsbesök och sex i ett hus i Belgravia inte hade inträffat. Hertigen sa att den dag Giuffre påstod att de träffats så tog han hand om sina barn, tog prinsessan Beatrice till en fest på Pizza Express i Woking och tillbringade kvällen hemma.

Men prins Andrew sa även att han inte kunde förklara ett foto av honom med armen runt Virginia Giuffre, då känd som Roberts, med fru Maxwell i bakgrunden.

Virginia Giuffre sade att hon bad Epstein att ta denna bild på henne med prins Andrew och fru Maxwell. Samtidigt sade prinsens advokater att Virginia Giuffre 2009 gick med på att inte stämma någon annan med koppling till Epstein när hon reglerade sitt skadeståndskrav mot miljardären och sexförbrytaren.

Hans advokater har hävdat att Giuffre hade gått med på att inte anklaga några andra mäktiga män i framtiden, vilket enligt dem skulle inkludera prins Andrew trots att han inte nämns i dokumentet.

Ordalydelsen i avtalet hade hållits hemlig, men Giuffres advokater gick med på att det kunde lämnas ut till prins Andrews juristgrupp och kallade det ”irrelevant för fallet”, och det har nu lämnats ut till allmänheten.

You may also like