Solens upp och nedgång luleå

by laika

Upplevelsen av solens upp och nedgång i Luleå

I norra delen av Sverige, belägen i den arktiska cirkeln, ligger en småstad vid namn Luleå. Det är en mycket unik destination som erbjuder fantastiska naturfenomen, bland annat solens upp och nedgång. Att observera solens upp och nedgång i Luleå är en upplevelse som inte liknar något annat, med dramatiska förändringar i ljus och färg över hela himlen.

Vad gör soluppgången och -nedgången i Luleå unik?

Ute i Luleå har vi möjligheten att uppleva ”midnattssolen”. Detta är en period under sommaren då solen faktiskt inte går ner alls. Det konstanta dagsljuset kan vara lite omtumlande först, men det är definitivt något att se minst en gång i livet. På vintern på andra sidan – blir det nästan det totala motsatsen, känt som ”polar natten”, då solen knappt visar sig alls.

Se följande lista för att få en bättre förståelse:

  • Sommar (maj till juli): Midnattssol – solen går aldrig ner.
  • Vinter (november till januari): Polar natt – solen går knappt upp.
Månad Soluppgång Solnedgång
Januari 09:30 13:30
April 04:30 22:00
Juli Solen går inte ner Solen går inte ner
Oktober 07:00 17:00

Bästa platserna för att observera solens upp och nedgång i Luleå

Det finns många platser runt Luleå där du kan få en fantastisk vy över solens upp och nedgång. Ett populärt val är Södra Hamn, som har panoramautsikt över stadens kustlinje. Intill ligger Norra Hamn, en annan bra plats för att skåda den vackra himlen. För de mer äventyrliga finns Gammelstad, en UNESCO världsarvslista by med gamla kyrkställen – perfekt för en oförglömlig utsikt.

Observera solens upp och nedgång i Luleå är en unik upplevelse som inte bör missas. Genom att planera ditt besök under rätt tid på år, kommer du att bli belönad med några av de mest fantastiska ljusshowerna som naturen har att erbjuda.

You may also like