Haval Khalil – inte bara en talangfull rappare

by laika
rapper

Haval Khalil, oftast mer känd som endast Haval, är en rappare från Skarpnäck i södra Stockholm som de senaste åren uppmärksammats stort. Hans första album som kom 2021, betitlat “Inloggad”, fick ett mycket positivt bemötande och miljontals lyssningar på strömningstjänster. Haval nominerades våren 2021 till årets nykomling vid grammisgalan, en nominering som fick mycket kritik då rapparen samtidigt var inblandad i ett brottmål där åtal väckts.

Snabba fakta om Haval Khalil

Vem?Haval Khalil, känd rappare
Var?Enligt Ratsit har Haval Khalil sin adress i Bandhagen
När?Haval Khalil slog igenom 2021
FamiljVi hittar inga säkra uppgifter, varken via Mr Koll eller på andra ställen, kring vilka Haval Khalils föräldrar är. Det framkommer inte heller om Haval Khalil har en fru.

Haval Khalil – från gangster-rapp till egna domen

Haval Khalils musik har till stor del beskrivit ett liv i utanförskap. Ett liv fyllt av droger, misär och våld. Under 2021 stod det klart att Haval även privat haft kopplingar till den sortens liv. Både i tingsrätten och Hovrätten dömdes han för medhjälp till människorov. Brottet det handlar om, var kidnappningen av den nu döde artisten Einàr. Det var i april 2020 som den då blott 17-årige Nils “Einàr” Grönberg kidnappades och fördes till en lägenhet i Vårberg.

Einàr har, precis som Haval också gjort sig känd för sin musik. Även Einàrs texter skildrar mycket av det hårda liv som levs i kriminella kretsar, där flertalet personer står utanför samhället. Polisens teorier om mordet på Einàr är att någon form av vendetta har uppstått mellan honom och de kriminella nätverken.

Haval Khalils dömdes till fängelse

Väl i lägenheten rånades Einàr på en klocka och smycken till ett beräknat värde av över en halv miljon kronor. Därutöver tog man förnedrande bilder på honom, vilka senare spreds på nätet. Utöver detta blev han även misshandlad.

Tillsammans med en annan känd rappare misstänktes Haval Khalil för medhjälp till människorov i samband med polisens förundersökning av kidnappningen. Polisen gjorde bedömningen att de två till olika stor del bidragit till att locka Einàr i en fälla för att få honom kidnappad. Vid efterföljande rättegång blev både Haval Khalil och den andre rapparen dömda till fängelse. Haval är dock frisläppt sen en tid tillbaka igen.

Haval Khalil på flashback

På flashback finns en mängd inlägg om Haval Khalil och hans inblandning i kidnappningen av Einàr. Det finns dock ingen information på flashback eller någon annanstans om huruvida Haval har en dotter och hur gammal Havals dotter i så fall är.

De senaste åren har gängkriminaliteten kopplat ett hårt grepp om Stockholms förorter. Från att Malmö och Göteborg för några år sedan verkade vara de mest utsatta platserna, verkar nu problemen i huvudsak eskalera i Stockholmsområdet. 

Orsakerna till detta kan givetvis vara flera. När man läser de artiklar som finns i media, både om de fall där Haval och Einàr varit inblandade, framkommer dock en bild av att hämndaktioner verkar spela en viktig och central roll. 

I många fall handlar det om heder och upprättelse, i andra fall om strider kring territorier och områden. Tydligt är att en del i denna unga generation inte verkar ha respekt för människolivet och dess värde. 

Haval Khalils mest spelade låtar

  • Hayati
  • Maria
  • Funktown
  • Toùtoù

You may also like