Hur långt är ett snöre?

by laika
STRING

Du kanske också har ställts inför den gamla gåtan någon gång – men vad betyder det egentligen? Var kommer uttrycket ifrån och vad är egentligen ett snöre? Och varför är det namnet på en kulturpolitisk skrift av David Karlsson? Några av frågorna har faktiskt riktiga svar.

“Hur långt är ett snöre” är ett så kallat fast uttryck som används för att undvika att svara på en fråga som inte kan ges ett exakt svar. Svaret beror helt enkelt på okända parametrar. Det kanske inte är så konstigt att frasen har blivit omåttligt populär i vår samtid, där alternativa fakta duggar tätt på nätet.

Hur långt är ett snöre engelska från början

Uttrycket har amerikanskt ursprung och det äldsta belägget finns i en tidning från år 1885, även om frasen kan vara äldre än så. Från början var det alltså på engelska “how long is a piece of string”. För att förvirra saken ännu mer handlar den texten om apelsinträd.

Det går dessvärre inte att svara på hur långt snöret är. Men det kanske går att lista ut när det blir ett rep. Genom att gräva i arkiven kan man gå till botten med det. Ordet snöre kommer från ett ord för att tvinna något. Ett snöre är tvinnat, starkt garn som används för att binda ihop något. Ett rep däremot är från början en rem, som är mycket kraftigare än garn.

Hur långt är ett snöre innan det blir ett rep?

Vad är egentligen slutsatsen av den här villervallan? Det utlovades ju svar för bara några rader sedan. Några trådar går i alla fall att reda ut:

  • Ett snöre kan binda ihop något
  • Ett snöre är gjort av tvinnat garn
  • Ett rep är starkare än ett snöre

Summan av kardemumman måste bli att svaret är att snöret är tillräckligt långt för att knyta fast någonting småttigt men inte så starkt att det kan hålla något riktigt tungt. David Karlsson kanske inte hade så fel med sin titel.

You may also like