Peter Rätz – den avslöjade infiltratören

by laika
crime2

Namnet Peter Rätz borde egentligen ingen känna till. I alla fall inte om allt gått som det skulle i hans samarbete med den svenska polisen. Rätz arbetade i nio års tid som infiltratör hos kriminella motorcykelgäng som Bandidos och Hells Angels. 

Ändå har han blivit en riktig kändis. I alla fall hos dem som har intresse för modern kriminalhistoria. Och hos dem som hänger med på kvällspressens förstasidor och löpsedlar. Eller på flashback, för den delen. Det har helt enkelt snackats en hel del om Peter Rätz och vad som hände honom under hans tid som infiltratör.

Peter Rätz blir infiltratör

1995 arbetade Peter Rätz som bartender på en av Stockholms centrala krogar. Hans mor hade också arbetat inom restaurangbranschen, men såvitt någon vet har hon aldrig fått samma erbjudande som sonen Peter plötsligt fick. Två poliser kommer in till baren, och tar kontakt med Peter som står bakom bardisken.

Vid tidpunkten är Stockholms innekrogar ett riktigt vattenhål för allehanda kriminella grupperingar. Maffia med jugoslavisk och syriansk härkomst, inte minst. Men även för de nya kriminella MC-gäng som börjat få fäste i den svenska gatubilden. Klart att killen i baren ses som en väg in. Alla pratar ju med bartendern.

Peter Rätz medlem i Bandidos eller ej?

Det är inte helt belagt hur nära knuten Rätz var vid gäng som Bandidos eller Hells Angels. Vissa menar att han var fullvärdig medlem redan innan. Andra att han bara hade lösa kontakter. Oavsett vilket var han högintressant för polisavdelningen som utredde de kriminella MC-gängen. 

Än så länge var de ute på lite okänt territorium. De behövde en man på insidan. Och det fann de i Peter Rätz, som enligt egen utsago nappade på erbjudandet med tanke på den samhällsnytta han skulle kunna göra. Det utgick även viss betalning.

Kriminella MC-gäng i Sverige

 • Hells Angels
 • Bandidos
 • Outlaw MC
 • Brödraskapet

Det finns fler. Men dessa är de gäng som vid tillfället för Peter Rätz nya karriär var mest aktiva i Sverige och utomlands. Än i dag hör åtminstone de tre översta klubbarna till de allra mest kända kriminella motorcykelklubbarna i världen.

Peter Rätz hamnar till slut i MC-gänget Brödraskapet, vilket hans sambo Suzanne har berättat att hon tyckte lät som en trevlig liten klubb. Vid tidpunkten fanns en utbredd naivitet i Sverige angående de svenska MC-gängen. Det var inte bara Suzanne som inte riktigt fattade galoppen.

Peter Rätz begår brott och tipsar polisen

Man är inte medlem av ett kriminellt brödraskap utan att själv begå vissa kriminella handlingar. Det gällde även Peter Rätz, under hans tid i Brödraskapet MC. Och det är detta som gör infiltratörens roll så speciell och kontroversiell. Polisen är ju fullt medveten om att Rätz utför gärningar utanför lagens ramar.

Samtidigt är hans tips så värdefulla, att de gör bedömningen att hela projektet är värt det. Kanske är detta den enda gång i polisens historia som något liknande har hänt? Kanske inte. Många menar att det är högst osannolikt att Peter Rätz är den enda infiltratör som arbetat på detta sätt. Men han är den ende som blivit avslöjad och gjord till dokumentär kändis.

Peter Rätz infiltrerar vidare

Peter Rätz tid i Brödraskapet sträcker ut sig till flera år. Under denna period ger han polisen mycket värdefull information. Många brott förhindras från att äga rum. Andra, lite mindre brott, sker alltså med polisens goda minne.

Men när Brödraskapet splittras av inre stridigheter har Peter Rätz fortfarande kvar sin position i den kriminella MC-världen. Och polisen vill att han ska fortsätta utnyttja den. Nu i MC-gänget Bandidos, som vid tiden är av ännu lite hårdare kaliber än Brödraskapet.

Läs mer – mången dokumentär om Peter Rätz

 • Infiltratören, SVT Play
 • Peter Rätz – MC-infiltratören, P3 Dokumentär
 • Peter Rätz: Nio år som undercover-agent, bok av Dick Sundevall
 • Rättslös, bok av Karin Aspsenström och Peter Rätz

Peter Rätz avslöjad

Efter många och långa år i polisens tjänst, är dubbelspelet till slut över för Peter Rätz. Det sker vid ett tillslag i hans hemkommun Falun. Tidningen Dala-Demokraten publicerar information om att polisen använt sig av en infiltratör, i kombination med en pixlad bild.

En liten pixling räcker inte för att förhindra att täckmanteln är röjd. Och nu lever Peter Rätz under dödshot. Att Peter Rätz inte är död idag är för många en ofattbar sak. Rätz är brännmärkt av samtliga kriminella organisationer han arbetat för, och det handlar om betydligt fler än bara de kriminella motorcykelgängen. 

5 snabba om Peter Rätz liv i dag

 • Pris på Peter Rätz huvud: 1 miljon SEK, enligt uppgift till Expressen.
 • Peter Rätz lever sannolikt tillsammans med sin fru och sitt barn. Barnet var två månader gammalt när täckmanteln sprack.
 • Peter Rätz är inspirationskällan till rollen Frank Wagner, infiltratören i Johan Falck-filmerna.
 • Peter Rätz lever på flykt. I sista sekund lyckades han fly landet efter att han blivit avslöjad, och har levt i ständig rörelse sedan dess.
 • Peter Rätz uppges ha fått 500 00 SEK av Expressen för publiceringen av hans historia. Svenska staten ska dock endast ha ersatt Rätz med 50 000 SEK i skadestånd för sveda och värk.

Peter Rätz – var det värt det?

Samarbetet med den svenska polisen förändrade Peter Rätz liv för alltid. Och hans frus liv, hans barns liv och hans föräldrars liv. Efter att Rätz avslöjats som infiltratör fanns ingen väg tillbaka för någon av hans familjemedlemmar. Hemlig identitet och ständig rörelse blev enda utvägen.

Många menar att polisens agerande kring Peter Rätz är en rättsskandal. Det har debatterats huruvida detta är ett prima exempel på när en individ offras för kollektivets eller samhällets skull. Det är inte en princip som det svenska rättssystemet vilar på i övrigt. I dag framstår med all önskvärd tydlighet i intervjuer och uttalanden att Peter Rätz inte tycker det var värt det. 

You may also like