Lennart Bladh – idrottsläraren som brann för att utveckla elevernas hälsa

by laika
EXERCISE

Visst vet vi alla att det är viktigt att röra på sig! Är du en expert på hälsa eller en riktig soffpotatis? Lennart Bladh och andra intresserade av hälsa hade kunnat lära dig om FMS-metoden för att kartlägga din hälsa. Den här artikeln ska handla om hur man arbetade med den vid Klinteskolan på Gotland. 

Snabba fakta om Lennart Bladh

Vem är Lennart Bladh? Lennart Bladh var en idrottslärare vid Klinteskolan på Gotland
Vilket TV-program har Lennart Bladh varit med i? Det sägs att Lennart Bladh skulle delta i Draknästet och presentera FMS-metoden där, men att programmet aldrig kom att sändas
Var bor Lennart Bladh? Lennart Bladh bodde på Gotland
Hur gammal är Lennart Bladh?Lennart Bladh föddes 1963

Lennart Bladh engagerade sig i metoden FMS

Lennart Bladh dök upp i Sverige Radio 2008 i ett reportage från Klinteskolan på Gotland. Han pratade då om metoden FMS som utvecklats för att få barnen att röra sig mer genom eget ansvar. Detta låter ju väldigt bra och det var det man också tyckte på Klinteskolan. Lennart Bladh förklarar att metoden ska öka elevers medveten om sina fysiska, mentala och sociala resurser. Det ingår att göra ett konditionstest och ett fystest. När Lennart Bladh blev intervjuad av Sveriges Radio höll de på med fystestet och han var väldigt positiv till metoden. 

Lennart Bladh menade givetvis inte att metoden är räddaren från vare sig sjukdom eller död

Att förespråka hälsomedvetenhet och rörelse, som Lennart Bladh gjorde, innebär givetvis inte att man tror att motion allena kan rädda oss från svåra sjukdomar som cancer, diabetes, bipolär sjukdom eller annat, men det finns studier som visar att både motion och goda matvanor främjar  såväl fysisk som psykisk hälsa. En studie vid Högskolan i Halmstad har kunnat visa att just vid bipulär sjukdom hade motion god effekt. Andra sjukdomar som kan förebyggas med fysisk aktivitet är bland många andra: 

  • Hjärt- och kärlsjukdomar
  • Diabetes
  • Depressioner

Det är alltså bra på många sätt att röra på sig och den metod Lennart Bladh var med och införde på Klinteskolan kan vara ett sätt. 

Lennart Bladh fick senare i livet mycket uppmärksamhet för uppseendeväckande idéer om vårt samhällssystem, sexualitet och politik

Lennart Bladh fick senare mycket uppmärksamhet för en serie ganska udda klipp han lagt ut på Youtube tillsammans med olika blogginlägg samt turnéer. Han fick många följare, varav vissa drev på och andra oroade sig för hans psykiska hälsa. Lennart Bladh är tyvärr avliden och Youtubekontot är borttaget. 

You may also like