Vem kan segla förutan vind text

by laika

En fångst av ”Vem kan segla förutan vind” text

”Vem kan segla förutan vind” är en känd folkmelodi och text som ursprungligen kommer från den svenska ön Åland. Är en djupt emotionell sång vars syfte är att uttrycka längtan och saknad.

Historien bakom ”Vem kan segla förutan vind”

Fastän sången ursprungligen kommer från Åland, har den spridits över hela världen och blivit översatt till flera språk, vilket gör den populär även utanför de nordiska länderna.

Sångtext på svenska:

Vers 1 Vers 2 Vers 3
Vem kan segla förutan vind? Vem kan ro utan åror? Vem kan skiljas från vännen sin?
Ja, jag kan segla förutan vind, Ja, jag kan ro utan åror. Men ej skiljas från vännen min.
Vem kan segla i stilla vind? Vem kan ro när vattnet lugnar? Vem kan glömma en gammal vän?
Ja, jag kan segla i stilla vind, Ja, jag kan ro när vattnet lugnar. Men ej glömma den vännen min.

Låten bygger på tre frågor som alla ställs på prov. Kan någon segla utan vind? Kan någon ro utan åror? Och, kanske mest hjärtskärande, kan någon skiljas från sin älskade vän? Varje svar är i huvudsak ett nej, eftersom det är nästintill omöjligt att övervinna dem.

I världskulturarvet folkmusik, möter vi en djupgående känslomässig dimension som ”Vem kan segla förutan vind” verkligen lyckas fånga. Det är denna universella känsla av ensamhet och saknad som gör låten så gripande, oavsett modersmål eller kulturell bakgrund.

En tidlös klassiker

”Vem kan segla förutan vind” har överlevt generationer och dess budskap är fortfarande lika relevant idag som när det först framfördes.

Oavsett om du upptäcker sången genom en Skandinavisk folkmusikfest eller stöter på den i din musikaliska resa, kommer dessa ord och toner säkerligen att beröra ditt hjärta. Och även om du inte talar svenska, förmedlas känslan i texten mer än tillräcklig för att du ska förstå tjusningen med denna underbara sång.

You may also like