Döda havet – torrt väder och hög salthalt

by laika
Dead Sea

Nära Turkiet på en plats som ligger mellan Israel, Västbanken och Jordanien hittar man Döda havet. Det är havet med extremt torrt väder, som har en salthalt som är extremt hög och ligger på den lägsta platsen på jorden. Faktiskt 422 meter under havsytan. 

Snabbfakta om Döda havet:

Djup 378 meter på djupaste punkten
Längd65 kilometer, 50 kilometer i norra delen
Bredd18 kilometer
Typ av havInget hav utan en sjö
BelägetI öknen mellan Israel och Jordanien

Döda havet – en del av kartan i öst

Döda havet karta är tre bra sökord om du ska få en helhetsbild över hur sjön ligger placerad och vilka länder som ligger runt omkring. Det har inte alltid sett ut som det gör nu då länderna runt sjön existerat och försvunnit genom tiderna. En del länder är kvar, andra är nya.

För att förstå är det bra att titta på Döda havet med hjälp av en karta. Det finns kartor över nutida områden och så kan du hitta kartor med namn på de länder som låg där långt innan tiden före Kristus. Krig och belägringar har gjort att land uppstått och försvunnit runt Döda havet.

Döda havet– saltare kan inget vara

Många ställer frågan – varför är döda havet så salt? Svaret är kort och gott att det finns berg i närheten som benämns saltberg. Tillsammans med den höga avdunstningen från sjön, som på både hebreiska och arabiska betyder salthavet, bristen på några utlopp och den i det närmaste obefintliga nederbörden i just detta område blir sjön så här salt.  

Det har uppmätts nivåer som visar på att Döda havet består av 33,7 % salt. Med andra ord betyder det att det här är en av världens saltaste sjöar. En människa kan med lätthet lägga sig i vattnet och flyta omkring som en liten kork. Du får absolut inte missa att bada i Döda havet om du har vägarna förbi. Det är däremot lite svårt att simma och att dyka rekommenderas inte, då saltet kommer att irritera dina ögon. 

Mer fakta om Döda havet – vatten och salt

  • Döda havet är av typen saltsjö
  • Salthalten i vattnet är 33,7 procent
  • Vattennivån har sjunkit en meter per år de senaste 20 åren
  • Vattenytan ligger 422 meter under havsnivån
  • Döda havet är världens största saltsjö

Var ligger Döda havet beläget?

För att få svaret på frågan “vart ligger döda havet” tar du fram en karta över Döda havet. Då ser du att det finns både ett och annat land som ligger beläget vid Döda havet. Ett land som inte längre finns med idag är det lilla landet öster om Döda havet i Bibeln vilket var Moab. 

Moab var ett rike som existerade under järnåldern, därifrån moabiterna härstammar. Landet låg på en högplatå och gränsade till Israel. Det var ständiga konflikter och oenigheter mellan moabiter och israeliter. Enligt Ruts Bok i Bibeln skulle en kvinna ha omvänt sig till Israels gud och därmed lagt grunden till Kung Davids dynasti.

Det finns inte så mycket fakta om bakgrunden till Moab. Man vet dock att landet styrdes på 700-talet f.Kr av assyrierna och upphörde sedan att existera runt 600 f.Kr. Det var efter att babylonierna hade gjort alla sina erövringar.

Döda havet – en oförglömlig vistelse  

Det går att boka resor till Döda havet. I vissa bolag går man till och med ut med att det är helande att bada i och vistas vid Döda havet. Den höga salthalten ska vara bra för huden och man gör därför tvålar och hudkrämer ur dessa saltrika områden som säljs i kommersiellt syfte. 

Är du där kan du passa på att köpa kräm, saltskrubb eller badsalt för att prova, eller kanske ta ett litet bad i Döda havet för att se hur din hud reagerar. I vilket fall kommer du få en oförglömlig upplevelse, då det bara är på denna plats du kan vara med om att bada i ett sådant salthaltigt vatten. 

Döda havet och dess slukhål

På grund av vattenbristen har det bildats så kallade slukhål. Det ser ut som att hela området har börjat likna en ost som är fylld med mängder av hål. Det är inga ofarliga slukhål utan livsfarliga där de gapar och slukar allt i sin väg. 

Det är en av de saker som bidragit till att många turistställen har stängts ner. Runt området har det bildats ett så kallat saltträsk. Det innebär att när vattnet har sjunkit undan ligger saltet kvar på marken, vilket för tankarna till snöflingor. 

You may also like