Louise Nordahl är inget one-hit wonder

by laika
IMPERSONATE1

Det började 2014 då 21-åriga Louise Nordahl från Ängelholm satt hemma och gjorde imitationer av deltagarna i Paradise Hotel 2014. Hon lade ut imitationerna på Facebook, det ena ledde till det andra och idag är Louise en etablerad komiker, imitatör och skådespelare.

Snabba fakta om Louise Nordahl

Vem?Louise Elinora Nordahl
Ålder?Född 1993
BorUppvuxen i Ängelholm, har som vuxen bott i Göteborg och Stockholm
Familj?Gift med Kristoffer Olofsson

Louise Nordahls karriär började hemma i soffan

Det hela började med att Louise fastnade för Paradise Hotel. Hon hade studerat psykologi i Göteborg och såg Paradise Hotel lite som ett socialt experiment, där hon följde hur deltagarna hanterade de intriger som uppstod. Sedan började Louise imitera PH-deltagarna. Hennes bror tyckte att Louises imitationer av PH-deltagarna var så bra att hon borde lägga ut dem på nätet. Sagt och gjort, en fredagkväll filmade Louise imitationerna och lade ut på sin Facebook-sida. Det blev en viral succé. Under helgen fick hennes film över en miljon visningar och Louise kontaktades av två produktionsbolag. 

Då, hösten 2014, hade hon ingen plan för hur hon skulle följa upp den oväntade framgången. Att hon redan då älskade att spela teater syns tydligt i hennes Paradise Hotel-filmer, där hon med hjälp av peruker, tatueringar och bikinis gör sina uppmärksammade imitationer. Men då skulle hon ut och resa, och var beredd på att uppmärksamheten mycket väl kunde vara en one hit-wonder. Men ödet ville annorlunda.

Louise Nordahl – från hemmaklippen till långfilm

Tack vare succén med imitationerna fick Louise Nordahl medverka i Mello-parodier på Barnkanalen och i några webbserier på SVT Play. Ett tag kände hon att hennes karriär gick trögt och fick kalla fötter när hon tvivlade på sitt karriärval, men snart började det rulla på bättre för henne. Hon fick förfrågan om att vara med i Mumbo Jumbo i TV4 tillsammans med bland andra Daniel Norberg, Shanthi Rydwall Menon och Christian Åkesson. 2018 var Louise Nordahl med i radioprogrammet Humorn i P3: Trevlig helg.

Louise Nordahl är numera också skådespelare. Hon har medverkat i Michael Lindgrens och Henrik Dorsins Scalarevyn på Scalateatern, tillsammans med bland andra Vanna Rosenberg och Johan Ulveson. Samma ensemble gjorde senare SVT:s serie Premiärdatum oklart 2021. Samma år hade Louise Nordahl en roll i TV-serien Solsidan och långfilmsdebuterade i Sara Youngs Snälla kriminella.

Louise Nordahls roller i urval:

 • Laxbralla (TV-serie 2018)
 • Mumbo Jumbo (TV-program 2018-2020)
 • Spiken (TV-serie 2019)
 • Scalateatern (teater 2021)
 • Snälla kriminella (film 2021)
 • Solsidan (TV-serie 2021)

Louise Nordahl uppmärksammad för imitation av Ebba Busch

Louise Nordahl imiterade Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch på 2022 års upplaga av Barncancergalan – det svenska humorpriset i Kanal 5. Iklädd blond peruk och blå kostym drev hon med politikern och sjöng ”Jimmy tycker om mig”, textraden från Carolas gamla hit. Inte långt tidigare hade podduon Johanna Nordström och Edvin Törnblom skämtat om Ebba Busch under sin liveshow på Avicii Arena. Att häckla kändisar är något som kan väcka reaktioner, inte minst i ett forum som Flashback.

Louise Nordahl har i tidigare intervjuer berättat att hon är medveten om risken att hon trampar folk på tårna när hon gör sina parodier, inte minst med tanke på dagens samtalsklimat. Men hon tycker om att skämta med sådant som skaver och tycker om humor där det finns ett uns allvar.

Ebba Busch själv tycks vara införstådd med att politiker ibland blir föremål för den här typen av humor. Efter Louise Nordahls imitation på Barncancergalan lade Ebba Busch ut en kommentar på sitt Instagram-konto. Hon skriver att hon fått reaktioner på Louises imitation, men att hon vill att fokus i stället ska ligga på galans syfte.

Louise Nordahl – blandad kuriosa

 • Louise Nordahl var nominerad till Det svenska humorpriset 2021, i kategorin Årets kvinnliga komiker.
 • I augusti 2022 gifte sig Louise Nordahl med Kristoffer Olofsson. Hon har i en intervju berättat att vigselförrättaren lämnade återbud veckan innan bröllopet, men det hela kunde lösas tack vare en ersättare.
 • 2019 tävlade Louise Nordahl i Fångarna på fortet tillsammans med Daniel Norberg och Christian Åkesson.
 • Redan i grundskolan började Louise Nordahl med sina imitationer. Carola imiterades på konfirmationslägret och i årskurs åtta imiterade hon Sissela Benn.
 • Louise Nordahl ser sig själv som en hemmakatt. Hon gillar den mörka tiden på året och när hon är ledig håller hon sig gärna hemma i sällskap av en varm kopp te och tända ljus.
 • Louise Nordahl går att följa på Instagram och Facebook.

You may also like