Träd i kruka utomhus året om

by laika

Förenkla ditt liv med träd i kruka utomhus året om

Träd i kruka är det perfekta sättet att skapa en naturlig växtdisplay utomhus, oavsett säsong. Massor av både exotiska och inhemskt växter kan överleva året runt i din trädgård, förutsatt att de får rätt skötsel. Här framställs några viktiga aspekter som ska tänkas på när man tar sig an trädplantering i krukor utomhus under vintern.

Först och främst, valet av träd spelar en förvånansvärt stor roll i framgången av ett träd i kruka utomhus. Vissa träd klarar inte av det svenska vinterklimatet, medan andra kan stå kvar ute utan några problem alls.

En annan viktig aspekt är skydd mot värmeförlust. Även om trädet du väljer är robust nog att tåla kylan, kan det fortfarande skadas av temperaturen om krukan den växer i inte är ordentligt isolerad.

I tabellen nedan finner du praktisk information och tips, som kommer till hjälp när du planerar att ha ditt träd i kruka utomhus året om.

Trädtyper Vinterskydd Skötseltips
Äppelträd Krukan bör vara välisolerad och placeras i lä mot vinden. Vattna regelbundet men undvik att övervattna.
Granar En fiberduk kan skydda mot frost och vind, men täck ej över toppen av granen. Bör inte torka ut. Marken ska hållas fuktig.
Fikonträd Är känslig för frost. Skydda med en tjock fleeceväv om temperaturen sjunker under nollpunkten. Växer bäst i näringsrik jord.
Palmträd (ex. Kungspalm) Vintertäck med bambumatte och linda in med fiberduk. Ställ på isolerande material. Bra dränering behövs. Överdriven vattning leder till rötterna ruttnar.

Njut av träd i kruka utomhus året om

Oavsett vilken typ av träd man väljer, så kräver de alla lite skötsel för att frodas under vintern. Från valet av rätt kruka, till rätt placering och skötsel själva vintern – allt spelar roll om du vill ha träd i kruka utomhus året om. Men med rätt planering och skötsel, kan träd i kruka verkligen ge en naturlig och livfull prägel på din utomhusmiljö året runt.

You may also like