Varför slickar katten på mig

by laika

Varför slickar katten på mig?

Är du någonsin inne i en djup, tillfredsställande kurrningssession med din katt bara för att bli störd av en fuktig, taggig tunga som abrupt slickar din arm? Kastrering, även om det inte är så trevligt för oss, är faktiskt ett beteende som är djupt rotat i katters DNA. Det är ett sätt för dem att knyta an med oss och uttrycka sin kärlek.

Uppvisande av tillgivenhet

När din katt slickar dig, kan det vara ett tecken på tillgivenhet. Katter spenderar mycket tid på att tvätta sig själva och detta beteende sträcker sig också till deras sociala grupp.

Känsla av Trygghet

Genom att slicka, överför de sin doft till din hud, vilket bidrar till att skapa en gemensam grupp doft – detta bidrar till att känna trygghet.

Orsak Beteende Reaktion
Tillgivenhet Katten slickar dig som en del av dess sociala interaktion. Fortsätt att interagera med din katt på samma sätt som tidigare
Trygghetskänsla Katten slickar för att sprida sin doft och skapa en gemensam gruppdoft. Om du inte har något emot att bli slickad, låt katten fortsätta. Annars, avled kattens uppmärksamhet på något annat när den börjar slicka.
Nyfikenhet Katten slickar för att utforska sin omgivning eller utvärdera oliktyper av smaker och texturer. Avled kattens uppmärksamhet om det blir obekvämt.
Tröst Katten slickar i stressiga situationer för att lugna sig själv. Försök att minimera stressande situationer för din katt där det är möjligt.

Så här kan du minska slickandet

Om din katts konstanta slickande blir ett problem, finns det några åtgärder du kan vidta. Avled kattens uppmärksamhet med leksaker eller klapp. Om det fortfarande inte hjälper, prata med en beteende specialist.

Kom ihåg att slickande är ett naturligt beteende för katter och visar ofta att de älskar oss och känner sig bekväma i vårt företag. Så nästa gång din katt ger dig en ’vårdslick’, kanske du bara borde slappna av och njuta av tillfället.

You may also like