Hur bromspedalen bör kännas när motorn är avstängd

by laika

Att äga en bil kan vara svårt. Den kan gå sönder, börja lukta bränt på motorvägen eller plötsligt låta konstigt. Någon okänd lampa på instrumentbrädan börjar blinka och du vet inte varför. Punktering. Stenskott. Det kan kännas både svårt och skrämmande om man inte är van, eller inte har så mycket kunskap om bilar. 

Hur ska bromspedalen kännas när motorn är avstängd? När motorn är avstängd ska din bromspedal kännas stum. Den ska varken sjunka eller vara fjädrande. Om bromspedalen sjunker långsamt under hårt tryck kan det bero på att du har en läcka i bromssystemet. Vad kan hända om du har för lite bromsvätska? Jo, precis att bromspedalen sjunker. Kanske har din bromsvätska läckt ut, eller så har du glömt att fylla på. Om du lämnar in din bil på service ordnar de eventuella läckor och påfyllnad åt dig. 

Bromskunskap kan rädda liv

Men hur ska bromspedalen kännas när motorn är på? När motorn är igång ska du kunna trycka ner bromspedalen. Annars blir det ju svårt att stanna bilen, när du är ute och kör. Många bilar kan inte ens starta utan att du trycker ner bromsen. Om du har en bil med bromsservo kan du känna att bromsen sjunker lite när du startar motorn. Det ska den göra, så det är inget att oroa sig för. Bromsservo finns i de flesta bilar och kan även kallas vakuumservo.

Om du är orolig över dina bromsar kan du alltid köra en kort sträcka på ett säkert ställe utan trafik och testbromsa. Kontakta en verkstad om du misstänker att det är något fel på dina bromsar.

You may also like