När har man ägglossning efter mens

by laika

När sker ägglossning efter mens?

Ägglossning är en del av menstruationscykeln som inträffar när ett av äggen i äggstockarna frisläpps för befruktning. Men när exakt sker denna ägglossning efter menstruationen? Det är en mycket relevant fråga för alla kvinnor, särskilt de som försöker bli gravida.

Vad är ägglossning?

Ägglossning är processen där din kropp förbereder sig för potentiell graviditet varje månad. Under denna tid lämnar ett ägg äggstocken och rör sig ner i äggledarna där det kan bli befruktat av spermier. Om ägget inte befruktas förs ut det ur kroppen tillsammans med livmoderslemhinnan under menstruationen.

När sker ägglossning?

I genomsnitt sker ägglossning cirka 14 dagar FÖRE nästa menstruation, men det kan variera mycket från kvinna till kvinna och från cykel till cykel. Om du har en regelbunden cykel på 28 dagar så brukar ägglossningen ske mitten av cykeln, vilket innebär cirka 14 dagar efter att din menstruation började.

Dag i cykeln Fas Vad händer i kroppen
1-5 Mens Livmoderslemhinnan stöts bort
6-13 Follikelfas Ett ägg mognar i äggstocken
14 (genomsnitt) Ägglossning Ägget frisläpps för att bli befruktat
15-28 Lutealfas Kroppen förbereder sig för graviditet eller nästa mens

Hur vet jag när jag har ägglossning?

Vissa kvinnor känner igen tecken på ägglossning, till exempel en liten smärta på ena sidan av nedre delen av magen, ökade sekret från slidan och högre libido.

Men det mest effektiva sättet att fastställa när du har ägglossning, och därför dina mest fertila dagar, är genom att spåra din cykel. Detta kan göras genom att notera datum för menstruationens början och slut över flera månader, ta din basaltemperaturen varje morgon innan du stiger upp, och/eller använda ägglossningstest.

Att förstå när man har ägglossning efter mensen är viktigt både för dem som försöker bli gravida och för dem som använder naturliga preventivmetoder. Genom att lära dig mer om din egen cykel och din kropps signaler kan du lyssna på din kropp och göra medvetna val.

You may also like