Innan år 2020 var det nog inte många som funderade över antalet inlagda på intensivvårdsavdelningen. Gemene man funderade väl inte så värst mycket över sjukdomsläget över huvud taget. Antalet vårdplatser var något som mest diskuterades av politiker i valtider. Möjligtvis nämndes sjuksköterskornas arbetsmiljö någon gång då och då.
Men under 2020 förändrades allt och sjukvården blev plötsligt en het potatis. Det diskuterades på internet, i fikarum och hemma i sofforna. Tänk om man blir sjuk? Räcker platserna? Hur många vårdas på iva? Frågorna var många, men svaren få. Inte ens experterna tycktes veta särskilt mycket om den nya smittan som drog över världen. Det var en kaosartad tid, som kantades av frågor och felaktig information.
En ovanlig strategi i ovanliga tider
Efter ett tag kom myndigheterna ikapp och kunde förse folket med korrekt information, även om frågorna fortfarande var många. Sverige valde att gå på en annan linje, angående restriktioner och hemarbete. Detta gjorde att både svenska folket och utländsk media lade stor vikt vid Sveriges sjukdoms- och dödsfallssiffror. Aldrig förr har väl googlingen “hur många patienter vårdas på iva under ett år” varit så populär! Alla ville veta och alla ville ha svart på vitt hur det egentligen gick för Sveriges strategi.
Trots att hysterin har lagt sig finns det mycket felaktig information som cirkulerar. För att inte luras av skrämselpropaganda eller misstolkad statistik är det viktigt att vara källkritisk och veta var man får tag i pålitilig information. Varje vecka rapporterar regionerna in statistik till Folkhälsomyndigheten. Denna statistik innehåller bland annat information kring hur många som vårdas på iva, hur många av dem som har covid, antal dödsfall etc. Folkhälsomyndigheten är en pålitlig källa och där finns både information och statistik.