Soraya Lavasani – Nyhetsmorgon-profilen som vågar bjuda på sig själv

by laika
journalist

Hon är kanske allra mest känd från Nyhetsmorgon, men har också synts i program som Cancergalan och andra stora TV4-produktioner. Soraya Lavasani är journalisten som älskar sitt arbete med att förmedla nyheter och underhållning, men som också vågar vara öppen och berätta om sig själv.

Snabbfakta om Soraya Lavasani

Född28 februari 1982 i Uppsala
YrkeJournalist
FamiljMaken Ralph Lavasani och barnen Bianca (född 2017) och Winston (född 2020)
BorI en villa i Österåker, strax norr om Stockholm och alldeles i närheten av havet

Soraya trivs som programledare i Nyhetsmorgon

Soraya Lavasani har jobbat på TV4-nyheterna sedan 2008 och är en känd profil inte minst i Nyhetsmorgon. Att hon älskar sitt jobb går inte att ta miste på. Det är tydligt inte minst på hennes Instagram-konto, där det finns gott om bilder på en leende Soraya tillsammans med olika människor som hon möter i och utanför tv-rutan.

På måndagar, tisdagar och onsdagar måste Soraya åka hemifrån redan vid 03:40 för att vara på plats och redo vid sändningens början. Men det är inget som bekymrar henne trots att hon egentligen inte ser sig som en morgonmänniska. Den här positiva inställningen är något som hon fått med sig från sin mamma, som tyvärr gick bort alldeles för tidigt i cancer.

Iranskt ursprung på pappas sida

Soraya Lavasanis föräldrar kom från två helt olika bakgrunder. Mamma Ann-Sophie var barn till missionärer i Pingstkyrkan och hade delat sin uppväxt mellan Uppsala och Kenya. Pappa Naser kom till Sverige från Iran för att plugga i Uppsala i början av 70-talet. Han hade egentligen inte tänkt stanna, men så träffade han Ann-Sophie som också pluggade i Uppsala vid samma tid. De två fann varandra och Naser blev kvar i Sverige efter studierna. Efternamnet Lavasani som Soraya bär kommer från honom.

Lät tittarna se bilder från bröllop och möhippa

Soraya Lavasani är inte bara en skicklig och påläst journalist. Hon är också en person som vågar bjuda på sig själv. En snabb sökning på nätet räcker för att hitta flera reportage i olika tidningar och andra typer av medier där journalisten berättar om sig själv och olika saker som hon varit med om. 

2016 gifte hon sig med sin make Ralph, och när det var dags för möhippa blev hon överraskad och kidnappad av sina kompisar mitt under direktsändning. Även utvalda bilder från parets bröllop visades senare för tv-tittarna. När Soraya blev gravid med dottern Bianca och sedan gravid igen några år senare med sonen Winston valde hon att avslöja graviditeterna i direktsändning i Nyhetsmorgon. Det finns även gott om artiklar om Soraya Lavasani.

Olika tidskrifter och forum där Soraya Lavasani blivit intervjuad:

  • Leva&Bo
  • Hemmets Journal
  • MotherHood
  • Cancerfonden
  • Femina
  • Podcasten “Vattnet går”

Storasyster Soraya lekte tv med sina syskon

Soraya visste tidigt att hon ville jobba med tv-journalistik. Redan som barn lekte hon tv hemma i huset utanför Uppsala, där hon växte upp med sina föräldrar och tre yngre syskon. Hon försökte även – med blandat resultat – att regissera sin lillasyster i olika reklamfilmer som hon hittade på. Senare valde hon att läsa journalistik och tv-produktion på Kaggeholms folkhögskola. Sin tidiga arbetslivserfarenhet fick hon bland annat från Uppsala studentradio, TV4 Gävle Dalarna och TV4 Uppland.

Berättar om utvecklingen i Iran på Instagram

Soraya Lavasanis iranska ursprung märks lite extra mycket på hennes Instagram just nu. Hon har gjort flera inlägg om protesterna mot den iranska regimen och kampen för kvinnors frihet i det land som hon själv refererar till som “pappas hemland”. 

I en post från den 23 september skriver hon att hennes pappa just då befinner sig i Irans huvudstad Teheran. Från honom får hon direkta rapporter om hur regimen slår ned med enormt våld mot dem som deltar i protesterna. Det är inte utan att man funderar på hur Sorayas liv hade sett ut om hennes föräldrar hade valt att bosätta sig i Teheran istället för i huset utanför Uppsala. Mycket hade nog varit annorlunda då.

You may also like